Arancini met mozzarella (risottoballetjes)
- • 100 g Parmigiano Reggiano
- • 1 teen knoflook
- • 2 kippenbouillontabletten
- • 1¼ liter water
- • 25 g ongezouten roomboter
- • 300 g risottorijst
- • 80 g truffel-paddenstoelentapenade (potje)
- • 300 g mini-buffelmozzarella
- • 75 g tarwebloem
- • 2 middelgrote eieren
- • 70 g panko
- • 1½ liter arachideolie
- 1. Rasp de Parmigiano Reggiano. Snijd de knoflook fijn. Breng een pan met het water en de bouillontabletten aan de kook. Houd de bouillon warm op laag vuur.
- 2. Verhit de boter in een hapjespan en fruit de knoflook 2 min op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en fruit 3 min. mee. Voeg steeds een scheut hete bouillon toe en roer tot deze door de rijst is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 min.
- 3. Meng de geraspte kaas en tapenade door de risotto. Verdeel over een ruime lage schaal en laat in 1 uur helemaal afkoelen.
- 4. Laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Maak je handen vochtig en schep 1 ½ el risotto in je natte hand. Maak plat, leg er een bolletje mozzarella in en vouw de rijst eromheen. Herhaal tot je 24 balletjes hebt.
- 5. Doe de bloem in een diep bord, klop de eieren los in een ander diep bord en doe de panko in een derde diep bord. Haal de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
- 6. Verhit de olie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met de keukenthermometer. Frituur de balletjes in kleine porties in 4 min. goudbruin.
- • variatietip:
- • In plaats van minibuffelmozzarella kun je ook minimozzarella gebruiken
- • variatietip:
- • Je kunt in plaats van panko ook paneermeel gebruiken.
- • bewaartip:
- • Het is even wat werk, deze risottoballetjes. Maar ze zijn goed in te vriezen en te bewaren (maximaal 3 maanden). Dus maak er wat meer, nu je toch bezig bent.
- • bewaartip:
- • Je kunt de risottoballetjes een dag van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Begin vlak voor serveren met het rollen van de balletjes door de bloem, het ei en de panko en frituur ze.
italiaans siciliaans
Ressepie Hapjesbase | Hèt digitale kookgeschrift van Henk Smith | Hapjesman met Hapjespan