Gebakken gamba’s met knoflook en citroen
- • 8 Black Tiger garnalen / gamba’s
- • 3 teentjes knoflook
- • geraspte schil van 1 citroen
- • ½ tl zwarte peper
- • 2 el fijngehakte peterselie
- • 2 el olijfolie
- • ½ tl zout
- • ½ tl chilivlokken
- • optioneel: het sap van 1/2 citroen, als dressing
Gamba’s / garnalen schoonmaken
Voordat je dit recept maakt, moet je de gamba’s nog wel even schoonmaken.
Je moet het darmkanaal verwijderen en de kopjes even uitspoelen.
Als je ze met schaal en al bakt, is het iets lastiger om het darmkanaal te verwijderen dan wanneer ze al gepeld zijn, maar met dit trucje lukt het zeker:
Prik met een tandenstoker voorzichtig zo’n 3 mm in het vlees van de gamba, tussen de eerste twee schalen in.
Als je de tandenstoker voorzichtig omhoog haalt, trek je een stukje van het darmkanaal mee.
Deze kun je vervolgens in zijn geheel uit de gamba halen.
=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=0=
Pers de teentjes knoflook uit en verdeel dit samen met de zwarte peper, de geraspte citroenschil, de peterselie, de olijfolie, de chilivlokken en wat zout over de gamba’s.
Doe de garnalen vervolgens in een afgedekte schaal en laat ze zo enkele uren (of nog beter: een hele nacht!) in de koelkast marineren.
Wanneer het tijd is om de gamba’s te bakken, haal je ze uit de marinade en bak je ze op de barbecue, op de grill óf in een hele hete koekenpan totdat ze helemaal rood kleuren.
Dit duurt ongeveer zo’n 3-5 minuten, afhankelijk van de temperatuur van de BBQ.
Serveer de gamba’s met partjes citroen of sinaasappel en knijp er wat citroensap over voordat je ze opdient.
garnalen bbq
Ressepie Hapjesbase | Hèt digitale kookgeschrift van Henk Smith | Hapjesman met Hapjespan