Tom Yum Kung (Thaise garnalensoep)
- • 1 ltr kippenbouillon
- • 2 3 limoenblaadjes
- • 2 stengels citroengras, het onderste deel fijngehakt
- • 3 á 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- • 1 theelepel geraspte laos of gember
- • 1 verse rode Spaanse peper, gehakt
- • handvol verse shii-take paddestoelen, in plakjes
- • sap van 1 limoen
- • 2 eetlepels vissaus
- • 1 eetlepel sojasaus
- • 12 middelgrote tot grote garnalen, gepeld
- • handvol verse (Thaise) basilicum
- • 1 handvol broccoli, kerstomaatjes, of baby paksoi
- • 1 theelepel suiker
- • 1/4 kop verse koriander
- • 1 zakje noedels
Doe de kippenbouillon in een grote pan.
Voeg het gehakte citroengras en de overgebleven stengels citroengras plus lime bladeren toe.
Breng aan de kook.
Als soep kookt het vuur wat lager zetten.
Voeg de knoflook, laos of gember, pepertje, shii take, limoensap, de vissaus en de sojasaus toe.
Roer goed en laat 3 minuten zachtjes koken.
Voeg de garnalen plus eventuele andere groenten toe.
Laat de garnalen zachtjes meekoken tot ze roze zijn (ongeveer 3 minuten).
Proef de soep en zoek naar een evenwicht van zout, zuur en pittig.
Als de soep niet zout of smaakvol genoeg is, voeg dan 1 eetlepel of meer vissaus of sojasaus toe.
Indien te zuur, voeg meer suiker toe.
Als de soep te pittig is (Tom Yum hoort pittig te zijn!), voeg dan een beetje kokosmelk toe.
Als de soep te zout is, voeg dan nog een scheutje limoensap toe.
Voeg de noedels toe.
Schep de soep in kommen en leg er een strooi er royaal koriander over.
aziatisch thais soep garnalen
Ressepie Hapjesbase | Hèt digitale kookgeschrift van Henk Smith | Hapjesman met Hapjespan